Исков ред или развод по взаимно съгласие




Не ни е нужен ден на влюбените, за да дадем любов на човека до нас, също както не ни е нужен ден на детето, за да го зарадваме, ден на бащата, за да му покажем уважението си и т.н.. Напротив, най-нормалното е да се стараем да правим всичко това и през останалата част от годината.

Обратното, когато очакванията ни за 14-ти Феруари не са се оправдали, не бива да действаме импулсивно, забравяйки какво са правили за нас през останалото време. Това е един ден като всички останали. Ключът към изграждането на едни стабилни семейни отношения е именно когато се стараем да даваме любов, грижа, уважение и проявяваме разбиране всеки един ден.

Ако все пак единият или двамата от съпрузите желаят да прекратят брака си, следва да обмислят процедура по медиация и/ или развод по взаимно съгласие. При подобна ситуация е добре е да сме наясно какво печелим когато изберем развода по взаимното съгласие като начин за прекратяване на брака.

1. Свобода – за разлика от исковия ред, където решението е в ръцете на съдията, при развода по взаимно съгласие страните сами определят какво ще се случи с живота и отношенията между тях, имуществото им и техните деца;

2. Скорост – процедурата се развива в рамките на месец–два след входиране на документите, за разлика от прекратяването на брака по исков ред, където обикновено продължава в пъти по-дълго;

3. Пари – разводът по взаимно съгласие е възможно най-евтиният вариант за разтрогване на брак;

4. Добри отношения – този начин на прекратяване на брака позволява да бъдат запазени отношенията между бившите съпрузи, което в крайна сметка е и най-висш интерес на тяхното дете.